OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. január 17., csütörtök 14:16

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. január 17., csütörtök (OS) - A Mazsihisz közleménye a holokauszt alatt a Dunába lőtt zsidók maradványai felkutatása kapcsán

        2016. április 15-én, a Mazsihisz hosszas tudományos munka és rabbinikus disputát követően a Kozma utcai zsidó temetőben temette el a Margit híd felújításakor fellelt maradványokat. A csontok akkor egy különleges véletlen folytán kerültek elő. A németek által felrobbantott híd egy lemeze partközelben megakadt, s ennél a lemeznél torlódtak össze a víz alatt azok a testek, melyeket vélhetően a folyó felsőbb szakaszán lőttek a Dunába 1944-45 telén.
     Az orvostechnológiai vizsgálatok kimondták, a csontok konkrét személyekhez kapcsolása lehetetlen. A megtalált csontokat a Mazsihisz neológ zsidó temetőben, zsidó szertartás keretében, az ősi tradícióknak megfelelően temette el. A Mazsihisz a végtisztességet minden körülményre és érzékenységre figyelemmel adta meg az áldozatoknak. A csontokat tartalmazó koporsót neológ, ortodox és chabad rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében.

     Kiadó: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.