OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. január 23., szerda 12:58

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2019. január 23., szerda (OS) - Politikai hisztériakeltés helyett valódi megoldásokat

        Fülöp Attila EMMI államtitkár szerint a gyerekek otthongondozási díja (GYOD) körül politikai hisztériakeltés zajlik. Az LMP érteni véli, hogy ezt a kommunikációs panelt küldték el neki, de ezen túlmenően meggyőződésünk, hogy a GYOD ebben a formájában diszkriminatív.
     Az otthonápolási díj emeléséről szóló tv. új feltételeket vezet be: 2019 második felében felülvizsgálják a megállapított jogosultságokat. Ez olyan pontrendszer alapján történik, amely az SNI-s, illetve autista gyermekeket kifejezetten hátrányosan érinti. További súlyos aggály, hogy nem világos, milyen jogorvoslattal élhetnek a szülők, ha kedvezőtlenül pontoznák a gyermeküket, aminek következtében kiesnek az ellátási rendszerből. A pontrendszer egyébként sem alkalmas egy gyermek állapotának értékelésére, amely így kifejezetten diszkriminatív és túl bürokratikus: ezért kezdeményeztünk ombudsmani eljárást.
     Fülöp Attila pedig elszalasztotta a lehetőséget, hogy az érintett családoknak nyújtson megnyugvást. Ezért vagyunk nyitottak továbbra is a vitára való felhívásra: ne csak paneleket hangoztasson, folytasson valódi vitát a GYOD-ról, és oldja fel az ellentmondásos kommunikációt, amelyet Novák Katalin államtitkárral folytatnak. Hiszen Novák Katalin korábbi kijelentései minden ápolásin lévő gyerek jogán eddig ápolásit kapottra utalnak, Fülöp Attila szerint viszont csak az eddig kiemelten levő családok kapják meg az emelt otthonápolási díj összegét.

Ungár Péter


     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.