OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2019. február 4., hétfő 11:53

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 4., hétfő (OS) - Megemlékezés a holokauszt áldozatairól - A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott január 30-án az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány megemlékező konferenciát. A rendezvényen neves előadók foglalkoztak a holokausztot megelőző időszak társadalmi és politikai kérdéseivel.

    A konferenciának a vallási megkülönböztetések ellen rendszeresen szót emelő Szcientológia Egyház Váci úti központja adott helyet. A hallgatóság körében főbb zsidó közösségek és keresztény egyházak tagjai is részt vettek.

Az eseményen részt vett egy 90 éves holokauszt-túlélő is, aki megragadó és megrázó előadásban számolt be saját emlékeiről. A nézők közül többeknek könnyeket csalt a szemébe, amikor a koncentrációs táborokban átélt borzalmakat leírta. Az idős túlélő példája minden résztvevő figyelmét felhívta arra, hogy ezek a szörnyűségek valaha megtörténtek, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az emberi jogok ilyen durva sárba tiprása soha többé ne történhessen meg.

Egy másik előadó részleteiben tárta fel a korabeli egyházak hozzáállását az antiszemitizmushoz, kiemelve néhány példamutató lelkészt, akik életüket kockáztatva segítettek az üldözötteknek. Szó esett arról is, hogy az akkori zsidók elleni törvények hogyan készítették elő a holokausztot és az akkori közszereplők milyen nyilatkozatokat tettek ezen törvények ellen vagy éppen azokat támogatva.

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.