OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 17. szerda
Ismertető


2019. február 4., hétfő 14:13

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. február 4., hétfő (OS) - Döntés született Magyarország történetének legsúlyosabb környezeti katasztrófájáról

        Nyolc évvel ezelőtt történt Magyarország legsúlyosabb környezeti katasztrófája, akkor nyílt szét a gát Devecsernél. Az eset láthatóvá tette a környezeti szabályozás tragikus rendszerét.
     Tíz ember halt meg, több mint százötvenen szenvedtek súlyos sérülést, több tízmilliárd forintnyi környezeti kár keletkezett, a térség lakossága most is nyögi a tragédia pszichés, környezetegészségügyi és gazdasági következményeit. A kormány pedig máig úgy tesz, mintha nem történt volna semmi.
     A bíróság mai elmarasztaló döntéseit is figyelembe véve az LMP döbbenetének ad hangot, amiért a kormány részéről mindmáig elmaradt a nagy környezeti kockázatú ipari létesítmények teljes körű felmérése, a "szennyező fizet" elvet érvényre juttató felelősségbiztosítások bevezetése. A lakosság által a károsultaknak fölajánlott támogatásokkal senki nem számolt el, a megrokkant helyi gazdaság és turizmus revitalizációjára még mindig hiába várnak az ott élők.
     Ehhez pedig nem bírósági döntésekre, hanem valós munkát végző környezetvédelmi kormányzatra van szükség.

Schmuck Erzsébet,
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnöke


     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.