OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2019. február 6., szerda 12:17

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. február 6., szerda (OS) - Megtörtént a fejüknél összenőtt sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtéte Budapesten. A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével.

    Az operációra január 25-én került sor a Semmelweis Egyetemen, ahol a műtétek előzetes vizsgálatai is folytak. Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott sikeres beültetés után.

A bőr- és lágyrésztágítási folyamat a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelenti, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből, majd azok 4-5 hónapig tartó fokozatos tágításából áll.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István vezetésével Bangladesben. A dr. Csókay András által koordinált harmadik fázis, a nyáron esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a most zajló szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. E beavatkozás helyszíne még nem dőlt el.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2010. óta folyamatosan zajló plasztikai és helyreállító sebészeti misszióira való tekintettel bízták meg a magyar orvosokat a bangladesiek.
     Kiadó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.