2024. április 23. kedd

2019. február 6., szerda 12:17

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. február 6., szerda (OS) - Megtörtént a fejüknél összenőtt sziámi ikrek plasztikai sebészeti műtéte Budapesten. A két és féléves Rabia és Rukia sikeresen átesett a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum rendszer beültetésén dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója vezetésével.

Az operációra január 25-én került sor a Semmelweis Egyetemen, ahol a műtétek előzetes vizsgálatai is folytak. Az ikrek jól vannak a terveknek megfelelően lezajlott sikeres beültetés után.

A bőr- és lágyrésztágítási folyamat a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelenti, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből, majd azok 4-5 hónapig tartó fokozatos tágításából áll.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása – 2018-ban történt dr. Hudák István vezetésével Bangladesben. A dr. Csókay András által koordinált harmadik fázis, a nyáron esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a most zajló szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. E beavatkozás helyszíne még nem dőlt el.

A fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztásával a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2010. óta folyamatosan zajló plasztikai és helyreállító sebészeti misszióira való tekintettel bízták meg a magyar orvosokat a bangladesiek.
     Kiadó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány