OS Országos Sajtószolgálat
2019. augusztus 23. péntek
Ismertető


2019. február 8., péntek 00:33

A Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 8., péntek (OS) -

    A Velencei Bizottság a magyar bírói egyesületekkel találkozott (1)

A Velencei Bizottság héten Magyarországon tanulmányozta az önálló közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatos helyzetet. Ennek keretében találkoztak a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete (dr. Hajnal Péter elnök, dr. Sperka Kálmán elnökségi tag) és a Magyar Bírói Egyesület (dr. Oltai Judit elnök, Müllerné dr. Hradszky Erzsébet választmányi tag) képviselőivel. Az elnökök bemutatták az egyesületüket, a MKBE elnöke pedig, hogy miként vettek részt tavaly a szervezet elvi koncepciójának kidolgozásában, milyen javaslataik voltak ehhez, valamint a törvényjavaslatokhoz. Az MKBE elvi alaptételei az alábbiak voltak: minden közigazgatási pert tárgyaló bíró alanyi jogon átkerülhessen az új szervezetbe, bírósági vezető csak határozatlan időre kinevezett bíró lehessen, a bírói tanácsok szerepe megmaradjon, ill. erősödjön, a megváltozott szervezeti forma és igazságügyi miniszteri irányítás is biztosítsa a bírói függetlenség. A MABIE elnöke utalt arra, hogy reménye szerint a részletszabályok kidolgozásában már ők is részt vesznek.

A Velencei Bizottság tagjainak kérdései többek közt érintették az önállósodás indokoltságát, a rendes és a közigazgatási bíróság közti átjárhatóságot, a miniszteri döntés elleni jogorvoslat lehetőségét, a bírók nyilatkozatának határidejét, a pályázat objektív pontrendszerét, a kívülről pályázok helyzetét, a bírói fizetésnek a bírói függetlenségre való kihatását.

     Kiadó: Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.