OS Országos Sajtószolgálat
2019. augusztus 23. péntek
Ismertető


2019. február 8., péntek 00:34

A Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 8., péntek (OS) -

    A Velencei Bizottság a magyar bírói egyesületekkel találkozott (2)

Válaszukban a MKBE képviselői kifejtették, hogy az önálló közigazgatási perrendtartás megalkotása után, közel 30 éves szervezeti bizonytalanságnak vett véget az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtése. Az egységes bírói jogállásra tekintettel nem kizárt az átjárás a két szervezeti rendszer közt. A miniszteri döntés ellen nincs jogorvoslat, de az azt megelőző pályázati eljárásban több helyen is van. Nem értettek egyet azzal, hogy az áthelyezéssel kapcsolatos bírói nyilatkozattétel végső határideje után kerül csak megválasztásra a Közigazgatási Legfelsőbb Bíróság Elnöke, mert ez bizonytalan döntési helyzetbe hozza a bírókat. Közigazgatási pert tárgyaló bírónak eddig is jelentkezhettek bírósági szervezeten kívülről (jelentkeztek is). A pályázati pontrendszer évek óta vitatott téma: milyen szempontrendszer legyen, milyen pontszámmal. A MKBE azt szeretné, hogy elismerve a közigazgatási gyakorlatot, a bírósági gyakorlat nagyobb elismerést kapjon. A KFB esztergomi székhelye számos logisztikai, személyzeti, és ügyfél helyzeti kérdést vet fel.
A két egyesület képviselői nem értettek egyet az Országos Közigazgatási Bírói Tanács Személyi Tanácsa összetételével, ebben növelni kell a bírói arányt (jelenleg 5:4) A magyar bírói fizetést végre rendezni kell (erre elvi ígéret van a kormányzat részéről).

A 45 percre tervezett találkozó közel másfél óráig tartott. A VB megköszönte a részletes tájékoztatókat, és válaszokat.
     Kiadó: Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.