2019. augusztus 23. péntek

2019. február 10., vasárnap 14:39

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. február 10., vasárnap (OS) - A munkavállalói jogokat még a stratégiai partnereknek is be kell tartani -

Sajtóinformációk szerint a Suzuki-gyárban azonnali hatállyal elbocsátották a frissen alakult szakszervezet titkárát. Az LMP szerint elfogadhatatlan az eljárás, és felszólítjuk a magyar kormány stratégiai partnerét: biztosítsa az Alaptörvényben rögzített munkavállalói jogokat.

Az a stratégiai partnerség, amit a kormány köt multinacionális vállalatokkal ezek szerint csak és kizárólag arra jó, hogy a multik járjanak jól, a munkavállalók helyzete már egyáltalán nem fontos. Így történhet meg, hogy a Suzukinál felmentik a szakszervezet titkárát különösebb indoklás nélkül. Ha a kormánynak valóban fontosak a munkavállalói jogok, akkor nem azonnali hatályú felmondásról, hanem haladéktalan kormányzati intézkedésről kell most beszélnünk: kötelezni kell arra stratégiai partnerét, hogy az Alaptörvényben rögzített munkavállalói jogokat teljeskörűen és garanciálisan betartsák. Az LMP tehát azonnali intézkedésre szólítja fel a kormányzatot és annak stratégiai partnerét is: ne akadályozzák a munkavállalói érdekképviselet megalakulását és működését.

Csárdi Antal,
a Költségvetési bizottság alelnöke