OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. február 11., hétfő 09:43

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 11., hétfő (OS) - A betegek világnapján – az elmeegészségügy margójára

        Február 11-én, a betegek világnapján emlékezünk meg azokról, akiknek életét betegség keseríti, nemkülönben azokról, akik a betegek, a szenvedők szolgálatában töltik életüket. Ez a nap II. János Pál pápa kezdeményezésére lett a betegek világnapja, annak alkalmából, hogy 1858-ban a franciaországi Lourdes-ban ezen a napon mutatkozott meg a Szűzanya egy hosszú ideje betegeskedő, 14 éves francia lánynak.
     A világnap alkalmat nyújt arra is, hogy tisztelegjünk azon egészségügyi dolgozók előtt, akik számára a betegek gyógyulása a legfontosabb. Ám a jeles napon egyben figyelnünk kell arra is: bizony nem mind arany, ami fénylik. Nem mindenhol nyújtanak valódi gyógymódot, ahol gyógyítást hirdetnek.
     Ennek sajnos jellegzetes példája a mai pszichiátria – bár ezzel főként azok vannak tisztában, akik, önként vagy akaratuk ellenére, belekóstoltak a "gyógymódokba" egy pszichiátriai osztályon vagy intézetben. A külsőségek mind gyógyítás sugallnak: orvosi köpenyek, gyógyszeres fiolák, kórtermek, kórházi ágyak. Nővérkék, beteghordók, napi többszöri gyógyszerosztás.
     Ha azonban bemegyünk egy pszichiátriai osztályra, és tényleg megnézzük, mi történik ott, mit fogunk látni?  Mentális betegségükből lábadozó embereket, akik egyre inkább készen állnak arra, hogy bizakodva, újult erővel, helyrebillentett elmeállapottal térjenek vissza az életbe, megszabadulva korábbi kínzó mentális nyűgjeiktől?

     Kiadó: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.