OS Országos Sajtószolgálat
2019. augusztus 23. péntek
Ismertető


2019. február 11., hétfő 14:05

A Mika Sándor Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. február 11., hétfő (OS) - Mika Sándor történész, egyesületünk névadójának portréját avatja föl az Eötvös Loránd Tudományegyetem az intézmény Történeti Intézetének professzori galériájában.

        A programra a jeles tudós-tanár születésének százhatvanadik évfordulóján kerül sor, fővédnöke Borhy László rektor.
     Mika Sándor (Brassó, 1859. február 12 - Budapest, 1912. május 1.) értelmiségi és földbirtokos szülők gyermekeként született Brassóban. A kolozsvári egyetemen doktorált 1879-ben, Szilágyi Sándor körének tagjaként. Ezután Berlinben és Párizsban kutatott, majd egyetemi magántanár lett Kolozsvárott. 1886 és 1892 között a brassói főreáliskola alapító tanári karának tagja volt, ezt követően a budapesti Barcsay utcai gimnáziumban tanított. 1895-től haláláig az Eötvös Collegium történész szakvezetője, az első collegiumi tanári gárda meghatározó, iskolateremtő személyisége. Jelesebb tanítványai: Domanovszky Sándor, Eckhart Ferenc, Madzsar Imre, Szekfű Gyula, Szentpétery Imre és Török Pál.
     Mika Sándor nevéhez fűződik a muhi csata datálása és a ma székely zászlóként használt erdélyi fejedelmi lobogó megtalálása, továbbá számos szakkönyv és tanulmány az egyetemes historiográfia, segédtudományok, közép- és újkorkutatás területéről. Történelmi olvasókönyveivel a forrásalapú történelemoktatás nemzedékeken át ható pedagógiai elveinek kidolgozója. Halála előtt egy évvel a Budapesti Tudományegyetem rendkívüli tanárai sorába iktatta.

Bővebben: www.mikaegylet.hu ; www.facebook.com/mikaegylet


     Kiadó: Mika Sándor Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.