OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. február 11., hétfő 19:02

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye
    Budapest, 2019. február 11., hétfő (OS) -

    Az Alkotmányvédelmi Hivatal megküldte az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó - korábban a házelnök által kezdeményezett - nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét, amely a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg. Erre tekintettel - a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján - haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.
Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a Házbizottság a mai soron kívüli ülésén foglalkozott, amelyen azonban az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt. Figyelemmel arra, hogy az ügyben ily módon nem alakulhatott ki konszenzus, ugyanakkor a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell, a házelnök - az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 18. § (6) bekezdése alapján - Demeter Márta Honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöki tisztégéből és tagságából való felmentésére tesz javaslatot. E javaslatról az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, 2019. február 18-án dönt.


     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.