OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. február 12., kedd 14:01

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. február 12., kedd (OS) -

    Rámutatott, hogy a 2010-ben megfogalmazott ajánlások teljesítésének elmaradása, a kórházakban a gyermekkel való folyamatos kapcsolattartást, a szülők benntartózkodásának lehetőségét biztosító egységes jogi követelményrendszer, az elhelyezési szint minimális követelményeit szavatoló finanszírozási megoldások hiányában sérül a jogbiztonság követelménye, csorbulnak az érintett gyermekek jogai.

A jelentésben szerepel az is, hogy önmagában a gyermekkel való benntartózkodást nem lehet díjfizetéshez kötni. A térítésmentes szülői elhelyezés körülményeit, komfortfokozatát rögzítő minimumszabály hiánya azonban épp e jogosultság tényleges érvényesülését gátolja. Így ugyanis a szülő akár a gyermek ágya melletti széken töltheti az éjszakát, az épületben máshol rendelkezésre álló, az osztályon kívüli mosdót használhatja. A biztos kiemelte, hogy ellentétes a törvényi rendelkezésekkel, így sérti a jogállamiság elvét és nem egyeztethető össze a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával sem, hogy egyes házirendekben engedélyhez kötik és térítési díjat írnak elő, ha a szülők a kórházban ápolt gyermekük mellett szeretnének tartózkodni.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.