OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. február 26., kedd 12:20

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. február 26., kedd (OS) - Nem akarja gyógyszerezni – elveszik az anyától a gyereket? - Eddig csak Nyugat-Európából vagy az USA-ból hallottunk olyan sztorikat, hogy elveszik a szülőktől a gyereket, mert nem akarnak tudatmódosító pszichiátriai szereket adni neki. Riasztó módon úgy tűnik, ez a tendencia Magyarországon is kezd teret nyerni.

        Édesanyja szerint a 8 éves kisfiú magatartási problémáinak hátterében olyan traumák álltak, amelyeknek a gyerek rendszeresen ki volt téve. A gyermekpszichiáter egy serkentőszert írt fel a fiúnak – olyan pszichiátriai szert, amely kémiailag a speeddel és az extasyval rokon, és amely hosszabb távon súlyos következményekkel járhat a gyermek életére és egészségére nézve.
     Az anya mindezzel tisztában volt, nem véletlenül döntött úgy, hogy a gyógyszerezéshez nem ad hozzájárulást. Ám a kórház ezt nem hagyta annyiban: eljárást indított a gyámhivatalnál. Az elsőfokú hatóság az eljárás végén a gyermek védelembe vételéről döntött, egyszersmind a gyógyszerezés elrendeléséről.
     Az anya fellebbezett, de a másodfokú hatóság is ragaszkodott a gyermek kötelező pszichiátriai gyógyszerezéséhez. Miután az anya ezt visszautasította, hiszen a szakemberek is leírták, nem szükséges a gyógyszeres kezelés, a hatóság bekeményített:  az elsőfokú határozatot megsemmisítették, és a gyermek nevelésbe vételéről döntöttek – vagyis arról, hogy a fiút kiemelik a családból és nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban helyezik el, ahol már nincs akadálya a kényszergyógyszerezésnek.
     Az anya továbbra is küzd...

     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.