OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. március 6., szerda 15:17

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. március 6., szerda (OS) - LMP: a logopédia európai napja alkalmából -

    Az afázia olyan nyelvi zavar és beszédfogyatékosság, amely leggyakrabban stroke, vagy valamiféle koponyasérüléssel járó baleset következtében alakul ki. Magyarországon évente kb. tízezer afáziás beteggel kell számolni. Ezek a betegek kezelésre szorulnak, mely majdnem minden esetben beszédterapeuta (logopédus) segítségével történik. Az LMP szerint minden embernek joga van a lehető legteljesebb életet élni, ezért a logopédiai fejlesztés kiterjesztésére hívja fel a figyelmet.

A stroke a második legnagyobb betegségcsoport Magyarországon, ennek ellenére a beszéd sérülésének helyreállításával országszerte nagyon kevesen foglalkoznak. A logopédiai órák, a gyógytorna, az írás, olvasás, a beszéd újratanulása hatalmas feladat egy afáziás beteg számára, melynek súlyos anyagi vonzatai is vannak, ami általában a betegekre és családjukra hárul. Egy afáziás beteg tanulása, gyógyulása legalább 4-5 évre szól, tehát hosszabb távú folyamat.

Az LMP határozott álláspontja, hogy a logopédiai fejlesztés ugyanúgy kiemelt jelentőségű a stroke-on átesett betegek esetében, mint bármely egyéb rehabilitációs kezelés. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyógyuláshoz szükséges megfelelő mennyiségű terápia országos lefedettségben mindenki számára elérhetővé váljon, illetve, hogy a társadalombiztosítás által támogatott legyen.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.