2024. április 16. kedd

2019. március 8., péntek 12:29

A Belügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 8., péntek (OS) - Brüsszelben rendezték 2019. március 7-8-án a Bel- és Igazságügyi Tanács soros ülését. A belügyi napon a magyar delegációt Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes vezette.

Az ülés központi témája az Európai Unió közös menekültügyi rendszerének reformjával kapcsolatos továbblépés kérdése volt. A Bizottság 2016-ban bemutatott javaslataiban mindezidáig nem sikerült megállapodásra jutni, az európai parlamenti választások okán 2019 áprilisában pedig lezárul a jelenlegi uniós jogalkotási ciklus.

Az ülésen az EU román elnöksége arról számolt be, hogy a menekültügyi csomagot képező hét jogalkotási javaslatról továbbra sem sikerült konszenzust elérni. Németország és Franciaország – a nyugat-európai és az északi tagállamok támogatása mellett – javaslatot tettek arra, hogy a menedékkérők regisztrálása és az unión belüli mozgások megállítása érdekében legalább a csomag egyes elemeit fogadják el a résztvevők. Ezek a részek arra irányultak, hogy a menedékkérők kötelező és automatikus elosztására vonatkozó uniós jogalkotást felgyorsítsák. Döntés nem született, azaz a javaslatot nem sikerült keresztülvinni, azonban ez a kísérlet is jelzi, hogy továbbra is Brüsszel tervei között szerepel a migránsok kötelező elosztása.

Kiadó: Belügyminisztérium