OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2019. március 8., péntek 12:29

A Belügyminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 8., péntek (OS) -

    Kontrát Károly a Tanács ülésén kifejtette, hogy a menekültügy és a migráció jelenleg meghatározó kérdés Európában. Magyarország Kormányának álláspontja szerint a problémákat az adott harmadik országok területén kell kezelni. Az Európai Uniónak ehhez kell támogatást nyújtania, nem pedig behozni ezeket a problémákat az EU területére. Ennek megfelelően az Európai Unió közös menekültügyi rendszere reformjának célja az legyen, hogy megállítsa az illegális migrációt, és felszámolja a menekültügyi rendszerrel való visszaéléseket. Az Európai Tanács döntésének megfelelően a célok konszenzussal való meghatározását követően lehet továbblépni a menekültügyi rendszer reformját illetően. Éppen ezért a menekültügyi reformot csak egy csomagban lehet elfogadni, annak megbontása az egyes kérdések közötti szoros összefüggések miatt nem lehetséges.

Magyarországhoz hasonlóan a többi V4 ország, valamint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Málta és Spanyolország sem tudta elfogadni, hogy a menekültügyi csomag egyes javaslatai önállóan kerüljenek elfogadásra – a menekültügyi csomag megbontására vonatkozó javaslat nem kapta meg a Tanácson belül a szükséges támogatást. Ez jelentős siker, és megfelel Magyarország érdekeinek, hiszen a visegrádi országok által megvalósított együttműködésnek köszönhetően egyelőre nem tudták keresztülvinni  a menedékkérők kötelező és automatikus elosztására vonatkozó európai bizottsági javaslatokat.

     Kiadó: Belügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.