2024. április 25. csütörtök

2019. március 8., péntek 12:29

A Belügyminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 8., péntek (OS) -

Kontrát Károly a Tanács ülésén kifejtette, hogy a menekültügy és a migráció jelenleg meghatározó kérdés Európában. Magyarország Kormányának álláspontja szerint a problémákat az adott harmadik országok területén kell kezelni. Az Európai Uniónak ehhez kell támogatást nyújtania, nem pedig behozni ezeket a problémákat az EU területére. Ennek megfelelően az Európai Unió közös menekültügyi rendszere reformjának célja az legyen, hogy megállítsa az illegális migrációt, és felszámolja a menekültügyi rendszerrel való visszaéléseket. Az Európai Tanács döntésének megfelelően a célok konszenzussal való meghatározását követően lehet továbblépni a menekültügyi rendszer reformját illetően. Éppen ezért a menekültügyi reformot csak egy csomagban lehet elfogadni, annak megbontása az egyes kérdések közötti szoros összefüggések miatt nem lehetséges.

Magyarországhoz hasonlóan a többi V4 ország, valamint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Málta és Spanyolország sem tudta elfogadni, hogy a menekültügyi csomag egyes javaslatai önállóan kerüljenek elfogadásra – a menekültügyi csomag megbontására vonatkozó javaslat nem kapta meg a Tanácson belül a szükséges támogatást. Ez jelentős siker, és megfelel Magyarország érdekeinek, hiszen a visegrádi országok által megvalósított együttműködésnek köszönhetően egyelőre nem tudták keresztülvinni  a menedékkérők kötelező és automatikus elosztására vonatkozó európai bizottsági javaslatokat.

Kiadó: Belügyminisztérium