OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. március 8., péntek 15:34

Az Állampolgári Jogvédő Liga közleménye
    Budapest, 2019. március 8., péntek (OS) - Az Állampolgári Jogvédő Liga emlékülése

    A Jogvédő Liga Volt Elnökeinek Tanácsa emlékülésre hívta a Választmány tagjait, abból az alkalomból, hogy 1919. március 8-án, azaz ma száz éve született Dr. Bányai Mihály, szervezetünk alapító tagja, az első működési szabályzatunk megalkotója, aki édesapja nyomdokaiba lépve lakhelyén a szegények jogásza is volt.
Az Állampolgári Jogvédő Liga Választmánya határozatban méltatta annak jelentőségét, hogy a szervezet megalakítását az a társadalmi elégedetlenség segítette elő, amelyet egy családellenes törvény, a "kedvezményes lakáshitel-kamatok piaci szintre emelése" váltott ki. Az 1990-es államháztartási törvénybe bújtatott hírhedt 64-67. §-ok azért kapták "büntetőkamat" nevet, mert az egyoldalú szerződésmódosítás, amely csaknem tízszeresére emelte a hitelkamatot, a "múlt rendszer haszonélvezőinek büntetése volt" – legalábbis egyes politikusok szerint. A tiltakozó, becsapott emberek a Büntetőkamatot Ellenző Csoport szervezésével petíciót vittek a Parlamenthez, de ezt már a köztiszteletben álló jogász nem élhette meg, mert élete 72. évében elhunyt.
A Jogvédő Liga tisztelettel emlékezik alapító tagjára, aki kijelölte számunkra az egymás iránti szolidaritás rögös útját, és elősegítette a rendszerváltoztatás utáni első sikeres civil tiltakozás létrejöttét. Ötszáz lakossági fórum, perek ezrei, és egy újabb petíció után elértük az igazságtalanság megszüntetését.

     Kiadó: Állampolgári Jogvédő Liga

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.