OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. március 13., szerda 13:35

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. március 13., szerda (OS) -

    A pirotechnikai eszközök minősítésében semmilyen szerepet nem kapott azok légszennyezésének értékelése, holott jól ismert a puskapor égéstermékei, illetve a színhatást okozó nehézfémek természet- és egészségkárosító kockázata. Ezek mellett a szószóló felhívta a figyelmet arra, hogy a nem szakszerűen tárolt és felhasznált tűzijátékok több esetben baleseteket okoztak, valamint állatvédelmi szempontból is aggályos következményekkel járnak.  

A szószóló javaslata szerint a nemzetközi összehasonlításban feltűnően engedékeny hazai szabályozást közelíteni kell a bevált európai példákhoz. A ma majdnem szabadon forgalmazható kisebb, 1. és 2. osztályú pirotechnikai eszközök vásárlását és birtoklását például 18 éves kor alatt – az alkoholos italokhoz hasonlóan – meg kellene tiltani. Emellett célszerű szabályozási eszközökkel is megkönnyíteni a piacon már megjelent környezetkímélő, csendes tűzijátékok elterjedését.

Bándi Gyula azt is javasolja, hogy magánszemélyek a jövőben ne is vásárolhassák meg a nagyobb, hangosabb és veszélyesebb, 3. besorolású pirotechnikai eszközöket, ezek használatára kizárólag rendőrségi engedéllyel rendelkező pirotechnikai szakértők legyenek jogosultak.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.