OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. március 18., hétfő 20:23

A Charta XXI. Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. március 18., hétfő (OS) - Barátságnapok szervezését javasolta Boldizsár Gyula a Felvidék Ma cikkében. A szlovákiai megyék déli, magyar lakosságú községeinek és az északi, szinte csak szlovákok által lakott községeknek a lakossága egymással szerződéses kapcsolatot építhetne ki. Hol az északiak látogatnának délre, hol a déliek északra. Sportolással, kulturális bemutatókkal, egymás konyhájának megismerésével, azaz színes, vidám együttléttel telne el egy-egy ilyen nap. Kiderülne, hogy nincs alapja a másik nemzet iránti előítéleteknek, nem ellenségek, hanem társak vagyunk.

    A Charta XXI. Egyesület az ilyen - személyek közötti - közeledésnek óriási jelentőséget tulajdonít. A határon kívül élő magyarság megmaradásának feltétele, hogy ne ellenséges közegben kelljen élniük. A kiegyezéskori Magyarországon kialakult, és Trianon óta mélyen rögzült a szlovákokban, hogy a magyar ellenség és veszélyt jelent rájuk. Hamis történelmi sztereotípiák gátolják a normális emberi kapcsolatokat. A magyar és a szlovák többségű önkormányzatoknak minden lehetőségük megvan arra, hogy személyes megtapasztalás révén polgáraikban oldódjanak a hibás beidegzések. A Boldizsár Gyula által felvetett barátságnapok hálózatába esetleg bekapcsolódhatnának magyarországi, erdélyi, délvidéki, kárpátaljai települések is.
Ma is léteznek ilyen kapcsolatok, az országos média számára ezek sikerének nincs hírértéke. A jelentősége azonban nem ettől, hanem az emberek gondolkodásának változásától függ. Sok sikert kívánunk!

     Kiadó: Charta XXI. Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.