OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. március 28., csütörtök 09:09

A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. március 28., csütörtök (OS) - Várkonyi Mihály-emléknap

        Várkonyi Mihály, a kolozsvári filmfelvételek egyik legfoglalkoztatottabb színésze, a magyar filmek első férfisztárja 1891. március 31-én született Kisvárdán. A Magyar Hollywood Tanács két éve a színész szülővárosában tudta megrendezni a megemlékezést, 2018-ban pedig március 31-ét Várkonyi Mihály-emléknappá nyilvánította. A Tanács idén Budapesten tartotta meg a világhírű színészről - immár hagyománnyá vált - megemlékezését
     Várkonyi 1912-ben, a Színművészeti Akadémia másodévének elvégzése után került a kolozsvári színház társulatához. Összesen 38 magyar némafilmben játszott. 1924-ben Hollywoodba szerződtette. Ezekben az években vette fel a Victor Varconi nevet, mely hamarosan világhírűvé vált. Számos amerikai és európai szuperprodukció főszerepét játszotta el. Legemlékezetesebb közülük a Pompei végnapjai. Kelet-európai akcentusa miatt a hangos film megjelenése után külföldi, akcentussal beszélő karaktereket alakított. 1930 és 1959 között több mint 50 filmben szerepelt. 1976-ban, szívroham következtében halt meg Santa Barbarában.
     Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke megemlékezésében bemutatta Várkonyi Mihály filmes szakmai életét, sikereit. Hangsúlyozta, hogy a világhírű színész méltatlanul kevés figyelmet kap szülőföldjén. A Magyar Hollywood Tanács sok más, magyar származású hollywoodi sztár szülőhelyén emléktábla állításában vett részt. Ez a határozott szándéka Várkonyi Mihály szülővárosában is. Az est vendége Domján Kata filmszínésznő volt.

     Kiadó: Magyar Hollywood Tanács Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.