OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. március 28., csütörtök 12:02

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. március 28., csütörtök (OS) - 25 év szemete – az ombudsman és a jövő nemzedékek szószólója a hatóságok fellépését sürgeti Egy panaszos azzal fordult az alapvető jogok biztosához, hogy a szomszédos ingatlanon csaknem 25 év alatt nagy mennyiségű hulladékot halmoztak fel. Emiatt korábban több hatóságot is megkeresett, azonban senki sem intézkedett eredményesen az egészséget és a környezetet is veszélyeztető állapotok felszámolására. Székely László ombudsman és helyettese, Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója közös vizsgálatukban megállapították, hogy részben a hatóság eredménytelen fellépése, részben az együttműködést megtagadó, a szemetet felhalmozó személy okolható a helyzetért.

    A panasz alapján felmerült az egészséges környezethez, a testi és lelki egészséghez, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmének gyanúja. Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös vizsgálatuk kezdetén tájékoztatást kértek az Abdai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjétől és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetőjétől.
A biztos és a szószóló megállapította, hogy mivel az ingatlantulajdonos megszegte a hulladékról szóló törvényben foglalt kötelezettségeit, a hatáskörrel rendelkező jegyzőnek a jogsértés szankcionálásán túl ki kellett volna kényszerítenie a jogszerű állapot helyreállítását. Megállapították továbbá, hogy az ügyben a jegyző a hulladéktörvényen alapuló jogerős és végrehajtható döntést nem hozott.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.