2024. április 25. csütörtök

2019. április 12., péntek 17:10

A Magyar Kerékpárosklub közleménye
    Budapest, 2019. április 12., péntek (OS) - Nem igaz, hogy sötétek a kerékpárosok. A Magyar Kerékpárosklub minden tavasszal és ősszel önkéntesek segítségével igyekszik minél több helyen egy időben megszámolni az elhaladó bringások lámpáit, hogy árnyalja a kerékpározókról kialakított negatív sztereotípiákat. Idén tavasszal országos javulást fedeztek fel a lámpahasználati szokásokban.

"2019. március 28-án az ország 78 pontján 1742 kerékpárt számoltunk meg. 76%-uk elöl-hátul ki volt világítva, és 87,8%-nak volt valamilyen lámpája. Ez javulás a 2018 tavaszi eredményhez képest.
A kerékpározók 5,3%-ának csak elöl volt lámpája, 6,4% pedig csak hátulról látszott a sötétben. Tök sötét ninja jelmezt a megszámolt kerékpározók 12,2%-a viselt, nekik semmilyen lámpájuk sem volt.

Budapesten az országosnál jobbak az adatok, itt 80,8% elöl-hátul ki volt világítva, és csak 7,8% biciklizett lámpa nélkül. A 100 000 lakos feletti településeken ezúttal romlottak a számok: ezekben összegezve 69,8%-18,6% a tökéletes kivilágítás és a lámpanélküliség aránya. A 10-100 ezer közötti lélekszámú településeken most javult a lámpahasználat, ezekben 68,7% biciklizett teljesen kivilágítva és 19,7%-nak nem volt semmilyen lámpája.

2011 óta ismétlődően, országszerte, egyszerre mérjük az egyes helyszíneken elhaladó bringások lámpahasználatát." - írja közleményében a Magyar Kerékpárosklub.

Kiadó: Magyar Kerékpárosklub

------------------------------------------------------------------