OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. április 15., hétfő 11:12

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közleménye
    Budapest, 2019. április 15., hétfő (OS) - A keresztény tanítás szerint húsvét ünnepe és Krisztus feltámadása elválaszthatatlan egymástól.

        Mégis annak veszélye, hogy az ünnep lényege felhígul, gyakran még a hitét gyakorló keresztény embert sem kerüli el. Nemcsak a pogány szimbólumok, hanem sokszor a népszokások is észrevétlenül, ártalmatlannak tűnő módon belekeverednek a keresztény ünnepekbe. Így mosódik össze halottak napja és mindenszentek ünnepe a halloween vigyorgó fényével. Így lesz a karácsonyból, Jézus születésnapjából félreértelmezett szeretetünnep, és a húsvétból, a feltámadás ünnepéből csupán tavaszváró, tojásfestő és kisnyúlsimogató hosszú hétvége.
     A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége húsvét közeledtével úgy véli, hogy a vallási kozmopolitizmus és szinkretizmus nem jó irány. A Krisztus feltámadását hirdető húsvét fénye az, amely Isten ember iránti szeretetével tölti be a világot, és megvilágítja mindennek az értelmét.
     Húsvét ünnepe átfogja az üdvösség titkának egészét: a szenvedés, a halál és a feltámadás egységét. Átmenet a keresztből a dicsőségbe, az Úr átmenete a halálból a föltámadott életre. Mindez jelzi a mi átmenetünket a bűn halálából a kegyelem isteni életére, a végső átmenetet a földi zarándoklásból az örök hazába.
     A KÉSZ fontosnak tartja, hogy a figyelemelterelő korszellem ellenére a húsvéti misztérium lényege, Krisztus feltámadása legyen ünnepünk középpontjában. A kereszténység célja, hogy élő kapcsolatban tartsa az embert a feltámadt Krisztussal. Húsvét emiatt centruma és fókusza ünnepeinknek.

     Kiadó: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.