2024. április 25. csütörtök

2019. április 15., hétfő 12:30

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. április 15., hétfő (OS) - Közösségi tervezés alapozza meg a fővárosi vasútfejlesztést

Budapest Közép-Európa egyik legfőbb vasúti csomópontja. A vasúti közlekedés mindenki közös ügye, ezért fontos, hogy a lakosság és a gazdasági szereplők közösségi tervezés formájában mondhassák el véleményüket, tapasztalataikat a jövő vasútfejlesztésével kapcsolatban. A Budapest Vasúti Stratégia elkészítésének első lépéseként a projekt honlapján keresztül küldhetik meg az érintettek a fővárosi vasúti közlekedési, személyszállítási és árufuvarozási lehetőségekkel kapcsolatos meglátásaikat, ötleteiket 2019. május 15-én éjfélig.
     Budapest Európa szívében, nemzetközi közlekedési folyosók kereszteződésében fekszik. Közép-Európa egyik legfontosabb gazdasági központjának közlekedési hálózatain jelentős az átmenő személy- és áruforgalom. A legnagyobb magyar város a hazai vasúti pályahálózat legfontosabb csomópontja. A fővárosi forgalom színvonalas és megbízható lebonyolítása az egész ország vasúti közlekedésének minőségére kihat.
     A Budapest Vasúti Stratégia (BVS) arra vállalkozik, hogy stratégiai szintű javaslatot tegyen a meglévő problémák, szűk keresztmetszetek feloldására. A vasút használóinak - utasoknak, gazdasági szereplőknek – a szempontjait is számításba kell venni ahhoz, hogy megalapozott dokumentum szülessen. Ezért az első lépés a budapesti vasúti közlekedés lehetőségeinek bővítését, színvonalának javítását célzó ötletek, elképzelések összegyűjtése.

Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium