2024. április 19. péntek

2019. április 16., kedd 13:39

Az MSZP Országos Központ közleménye
    Budapest, 2019. április 16., kedd (OS) - Fideszes egészségügyi reform: extra pénzért kiközvetített nővérek a kórházakban

A szakdolgozói kamara szerint 25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből, ami miatt műtétek maradnak el és nőnek a várólisták, de ennek ellenére sem hajlandó a Fidesz jelentősen emelni az orvosok és a nővérek bérét, hanem inkább közvetítő cégeknek fizet.

Az Orbán-kormány annyira nem becsüli meg az egészségügyi dolgozókat, hogy azok inkább Romániába mennek dolgozni háromszor annyi fizetésért, vagy az állam helyett inkább magáncégekkel szerződnek, akik több pénzért közvetítik ki őket.

Magyarországon az állami ellátás már szinte láthatatlan, viszont egyre több magáncéget lehet látni, amelyek milliárdos megrendeléseket kapnak a szakemberek kiközvetítéséért. Ebben a rendszerben rosszul járnak a rendesen bejelentett egészségügyi dolgozók, szenvednek a betegek, csak egy-két magáncég jár jól.

Európai egészségügyet Magyarországon! Egymásra épülő érdemi fizetésemelésekre van szükség a munka világában és az egészségügyben ahhoz, hogy megszűnjön az orvos- és nővérhiány. Európai minimálbér kell, melynek összege 240 ezer forint, azaz 750 euró és erre építve egységes egészségügyi minimálbért kell bevezetni, amely a kezdő orvosok esetében nem lehet kevesebb 4500 eurónál, azaz 1,5 millió forintnál, a kezdő szakápolóknál pedig 2250 eurónál, azaz 750 ezer forintnál. Ezt a célt szolgálja az MSZP Haza, Szeretet, Európa! című programja.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, frakcióvezető-helyettes