2024. április 20. szombat

2019. április 23., kedd 10:48

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye
    Budapest, 2019. április 23., kedd (OS) - Új laktanya épül Gyöngyösön.

Megkezdődtek a gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség és hivatásos tűzoltóság laktanyája építésének előkészítő munkálatai. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00005 számú uniós projekt keretében több mint egymilliárd-háromszázmillió forintból korszerű, gazdaságosan fenntartható ingatlanegyüttes épül.
     A gyöngyösi katasztrófavédelmi kirendeltség és a hivatásos tűzoltóság az ország legjelentősebb szervezeti egységei közé tartozik. A kirendeltség 64 településért felel, a hivatásos tűzoltóság 48 település mentő tűzvédelméről gondoskodik. A szervezet jelenlegi laktanyája már nem felel meg az elvárásoknak, ezért nagyobb és korszerűbb új laktanya épül Gyöngyösön.
     Az ingatlanegyüttes a Bethlen Gábor utcában, a volt honvédségi laktanya területén épül fel. A csaknem egy hektáros területen megépülő laktanya alapterülete több mint 1600 négyzetméter lesz. Itt az összes szükséges építmény helyet kap, továbbá valamennyi szerállás áthajtó rendszerű lesz. Ez azt jelenti, hogy a káreseményhez riasztott szerek két irányba hagyhatják el a laktanyát, a visszatérő járművek pedig útvonal-keresztezés nélkül juthatnak vissza a szerállásba.
     A létesítményben összesen 12 gépjármű helyezhető el. Az épületegyüttest a modern építési technológiák alkalmazásával alakítják ki. A tetőn elhelyezett fotovillamos napelemes erőmű az elektromosáram-termelést, a négy napkollektor a meleg víz előállításához szükséges feltételeket biztosítja. Az építési munkálatok várhatóan 2020-ban fejeződnek be.

Kiadó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság