2019. május 26. vasárnap

2019. május 14., kedd 19:23

A Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. május 14., kedd (OS) - A MIK Burgenlandon tartott 36. rendes ülésének Zárónyilatkozata alapján az alábbi közleményt adja ki:

A fiatal magyar kutatók jelentik a garanciát a világszínvonalú magyar tudományos eredmények továbbvitelére. A digitalizáció egyre erősebb térnyerésével fontos, hogy erősítsük a nemzeti ifjúsági innovációs hálózatot. A Kormány figyelmébe ajánljuk a Fiatal Magyar Kutatók Évét.

Elítéljük az Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa által elfogadott nyelvtörvényt. Reményünket fejezzük ki, hogy az országban meginduló politikai változások következtében sikerül jobb megoldást találni, amely a kisebbségi jogok csorbítása nélkül biztosítja az államnyelv fejlődését Ukrajnában.

Elítéljük a szimbólumaink, kegyhelyeink ellen elindított újabb hadjáratot. Felszólítjuk a román többségi társadalom vezetőit, hogy tartsák tiszteletben az Úz-völgyi temetőben nyugvó őseink pihenését, ugyanakkor üdvözöljük az erdélyi magyar társadalom minden szereplőjének az egységes fellépését az ügy mellett.

Elítéljük a szlovák parlament által ismételten megszavazott, más nemzetek himnuszának éneklését korlátozó törvénymódosítást. Tagszervezeteink küldetése a magyarság megmaradásáért és kultúrájának ápolásáért folytatott munka, nemzeti imánk éneklése kultúránk és identitásunk fontos része. Bízunk benne, hogy a módosító törekvések célra vezetnek.

Kérjük, hogy a magyar kormány lehetőségeihez mérten nagyobb figyelemmel kísérje a burgenlandi magyarság mindennapjait, a továbbiakban is segítse közösségépítő munkáját

Kiadó: Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület