OS Országos Sajtószolgálat
2019. augusztus 18. vasárnap
Ismertető


2019. május 14., kedd 21:15

A Magyar Patrióták Közössége közleménye
    Budapest, 2019. május 14., kedd (OS) - El a kezekkel a magyar hadisíroktól!

    A Magyar Patrióták Közössége tiltakozik az erdélyi Úzvölgye katonatemetőjében a moldvai Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által önkényesen és illetéktelenül kialakított román katonai emlékhely miatt, amely sérti a háborús kegyeletet és a harcokban elesett hőseink örök nyugalomhoz való jogát.

A közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó első világháborús hősi temető meggyalázásának tartjuk, hogy a román keresztek egy részét magyar katonák sírjai fölé helyezték.

Amennyiben a román állam nem gondoskodik az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállításáról, súlyosan megsérti a magyar-román hadisíregyezményt, amely aláírásával Románia kötelezte magát, hogy nem engedi meg a hadisírok és a háborús emlékművek közvetlen közelében olyan építmények és létesítmények elhelyezését, amelyek nem összeegyeztethetők az adott hely méltóságával.

Egyesületünk együttérzéséről biztosítja a csíkszéki önkormányzatok polgárait, akik önként vállalták az úzvölgyi katonatemető folyamatos őrzését. A moldvai Dormánfalva területbitorló eljárása arra figyelmeztet, hogy a Kárpátokon túli megyék évtizedek óta tartó elcsatolási törekvéseit meg kell fékezni a székely és a moldvai megyék közti határvita megnyugtató rendezésével.

Budapest, 2019. május 14.
Magyar Patrióták Közössége

     Kiadó: Magyar Patrióták Közössége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.