OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. május 16., csütörtök 12:38

A Kuvasz és Mi Alapítvány közleménye
    Budapest, 2019. május 16., csütörtök (OS) - A Kuvasz és Mi Alapítvány a jövő hétvégén Lajosmizsén rendezi meg a Hungarikum és Nemzeti Kincs kuvasz magyar kutyafajta történelmi távlatokban is egyedülálló pénzdíjas versenyét, a Gyémánt Kuvasz Kupát.

    Az elmúlt évtizedek egykomponensű, alapvetően a küllemre irányuló tenyésztésének következtében a fajta sokat veszített régi fényéből, mennyiségi szempontból a súlyosan veszélyeztetett kategóriába került, minőségét tekintve pedig a kuvasz lényege, az őrzőképesség elvesztése miatt aggódhatunk.
Egyre többek számára válik világossá, hogy a rettenthetetlen őrzőképesség, ami miatt korábban a kuvasz sokak szemében negatív jelenség volt, valójában a világ kutyafajtáit tekintve is párját ritkító, hatalmas érték. Az Alapítvány, és a Kupa célja a mennyiség növelése mellett az "Ősi Kuvaszvér" kutatása, megőrzése, erősítése.
A Gyémánt Kuvasz Kupán a nevezett kuvaszokat nem csupán a külső megjelenésük, hanem az őrzőképességük és a szervezeti szilárdságuk alapján is értékeljük. Az őrzőképesség meglétét három, igen látványos feladattal vizsgáljuk. Ezek közül a legnagyobb érdeklődés a csoportos tesztet övezi, ahol egy "csibész" támadást indít a kuvaszok egész csoportja ellen, de izgalmas kérdés az is, hogy egy mai kuvasz megvédi-e a gazdáját egy utcai támadás során.
További információk A Kuvasz és Mi Alapítvány facebook oldalán, valamint a kuvasz@yahoo.com mail-címen és a 06303281514-es telefonszámon kaphatók.

Vajó Zoltán
alapító
                    
     Kiadó: A Kuvasz és Mi Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.