OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. május 16., csütörtök 14:16

Az Alternatív Gazdasági és Demográfiai Fejlesztési Központ Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. május 16., csütörtök (OS) - Harmincötezerrel fogy évente a magyar munkavállalók száma

    Folyamatos nehézségeket okoz a gazdaságban az állandósult munkaerőhiány. Hiány van ma már a takarítóktól kezdve, a mérnökökig. Az Alternatív Gazdasági és Demográfiai Fejlesztési Központ kutatása rámutat a munkaerőhiány kialakulásában jelentős szerepet játszó egyik tényezőre, a jelenleg is folyamatban lévő generációváltásra. Szervezetünk számszerűsítette a KSH adatai alapján, évente mennyivel csökken a "Ratkó" generáció nyugdíjba vonulásával az aktív munkaerő száma hazánkban.

A KSH adatai alapján készített tanulmány szerint, évente megközelítőleg 35 ezer fővel vonulnak többen nyugállományba Magyarországon, mint ahányan belépnek a munkaerőpiacra.
A számítás a jelenlegi nyugdíjazási szabályozásokat, illetve a valós nyugdíjba vonulási átlagot vette figyelembe (nőknél 61, férfiaknál átlagosan 63,5 évesen vonulnak nyugdíjba a magyar dolgozók), illetve a fiataloknál a 21 éves kort vette számításba a munkába lépés átlagos életkoraként.

Az adatokat látva megérthetjük, hogy milyen nehéz helyzetbe hozza a gazdasági szereplőket, hogy évente megközelítőleg 35 ezer dolgozóval kevesebbre számíthatnak a munkaerőpiacon. Jobban érzékelhető a szám nagysága, ha arra gondolunk, hogy minden évben három győri Audi gyár teljes dolgozói létszámával fogyatkozik a magyar munkaerő. A szám még lehangolóbb, amennyiben belekalkuláljuk azon fiatalokat, illetve középkorúakat, akik nem Magyarországon képzelik el a jövőjüket, és elhagyják az országot.

     Kiadó: Alternatív Gazdasági és Demográfiai Fejlesztési Központ Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.