OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2019. május 21., kedd 18:12

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 21., kedd (OS) - A felmérés megállapította, hogy bár az európai nők körében a mellrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, az érintettek számára továbbra is ismeretlenek a korai tünetek, így kiemelten szükséges a betegségről szóló hatékonyabb felvilágosítás. A férfiak körében a prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, amit sajnálatos módon nehéz a korai szakaszban felismerni, így ez esetben akadályt jelent a bizonyítékok hiánya, valamint további kutatások szükségesek az egyértelmű figyelmeztető jelek felismerésére.

    Magyarországon jelenleg a Nemzeti Rákellenes Program kiemelt része a felvilágosítás, a megelőzés, valamint, hogy a rizikócsoport tagjai részt vegyenek a szűrővizsgálatokon. Hazánkban ma három daganatos betegség esetében nyílik lehetőség a népesség szintű szűrésre. A méhnyakszűrés 1994-es bevezetését 2002-ben – az első Orbán-kormány idején – az emlőszűrés követte, majd a negyedik Orbán-kormány ideje alatt, 2018 novemberében a vastag- és végbélszűrés bevezetése új korszakot nyitott a betegség elleni küzdelemben. Április végéig az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is elindult a program, amelynek keretében eddig már több mint 220 ezren kaptak meghívólevelet.
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.