2024. április 20. szombat

2019. május 21., kedd 18:12

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 21., kedd (OS) - A felmérés megállapította, hogy bár az európai nők körében a mellrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, az érintettek számára továbbra is ismeretlenek a korai tünetek, így kiemelten szükséges a betegségről szóló hatékonyabb felvilágosítás. A férfiak körében a prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés, amit sajnálatos módon nehéz a korai szakaszban felismerni, így ez esetben akadályt jelent a bizonyítékok hiánya, valamint további kutatások szükségesek az egyértelmű figyelmeztető jelek felismerésére.

Magyarországon jelenleg a Nemzeti Rákellenes Program kiemelt része a felvilágosítás, a megelőzés, valamint, hogy a rizikócsoport tagjai részt vegyenek a szűrővizsgálatokon. Hazánkban ma három daganatos betegség esetében nyílik lehetőség a népesség szintű szűrésre. A méhnyakszűrés 1994-es bevezetését 2002-ben – az első Orbán-kormány idején – az emlőszűrés követte, majd a negyedik Orbán-kormány ideje alatt, 2018 novemberében a vastag- és végbélszűrés bevezetése új korszakot nyitott a betegség elleni küzdelemben. Április végéig az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban is elindult a program, amelynek keretében eddig már több mint 220 ezren kaptak meghívólevelet.
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma