2024. április 25. csütörtök

2019. május 30., csütörtök 07:55

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. május 30., csütörtök (OS) - HANGA ÉS KEKSZ, A VÉRCUKORSZINT-JELZŐ (ROHAMJELZŐ) KUTYA HIVATALOS VIZSGÁT TETT

Egy család álmát valósította meg a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület: a 6 éves, 1-es típusú diabétesszel élő Hangával levizsgázott Keksz, a vércukorszint-jelző kutya. A kislány, az édesanya és a törpeuszkár összehangolt munkája lenyűgözte a vizsgabizottságot.

Az Egyesület külföldi módszereket ötvözött és fejlesztett tovább annak érdekében, hogy a család igényeinek legmegfelelőbb, egyénre szabott képzést nyújthasson.

Magyarországon még kevésbé ismert a rohamjelző kutyák munkája, pedig nagyon fontos feladatot láthatnak el, hiszen (előre)jelzik a vércukorszint ingadozását. A speciálisan képzett kutyák az alacsony/magas vércukorszint beállásakor megjelenő szag érzékelésével segíthetnek elkerülni gazdájuknak a rosszulléteket. Ezenkívül nagy lelki támogatást és biztonságérzetet nyújthatnak a diabéteszes embereknek.

Az Egyesület önkéntes munkatársai a képzés tényleges költségeit a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával teremtették elő.

További információk (fotók és az édesanya beszámolója) ezen a linken található:

Kiadó: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület