2019. november 17. vasárnap

2019. június 3., hétfő 15:23

A Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért közleménye
    Budapest, 2019. június 3., hétfő (OS) - Kéziszótár azok számára, akik az idegenforgalomban, turizmusban, gasztronómiában vagy a bútorgyártásban szeretnének munkát vállalni nem csak hallássérülteknek – mit lehet belőle használni már a honlapunkról ?

Az Erasmus + SWING: újítások és együttműködés a hallássérültek képzésében – innovációs projekt programjának keretében elkészült az az összesítés, amely az említett szektorokban a munkavégzéshez szükséges legfontosabb 150 szót tartalmazza a szót megjelenítő képpel együtt négy nyelven, a szó magyarázatával, továbbá a szinonimák is szerepelnek benne. Napokon belül a honlapunkon lesz, letölthető és megnézhető.
A videók jelelései is elkezdődtek, ami nem túl egyszerű, mivel minden országban másként kommunikálnak a hallássérültek. Pl. vannak országok, ahol az ujj ABC-t részesítik előnyben, ilyen Németország. Az országok többségében, térségenként, családonként különböző jeleket használnak, attól is függően, hogy egy több generációs siket család-e, vagy halló szülők mellett nőnek fel, és integrált iskolába járnak.
Miután ez a nemzetközi tapasztalatunk közös élmény volt partnereinkkel, most az adott országok jeltolmácsaival és hallássérült emberekkel, szakértőkkel minden érintett országban egy élénk eszmecsere folyik, hogy megtaláljuk az optimális megoldást, a mindenki számára hozzáférhető tudás lehetőségének megteremtése okán.

Kiadó: Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért