OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2019. június 5., szerda 10:05

Budapest Főváros Levéltárának közleménye
    Budapest, 2019. június 5., szerda (OS) - Exkluzív módon együtt és kizárólag a III. Levéltári Piknik két napja alatt lehet megtekinteni az 1941-ben öngyilkosságot elkövető Teleki Pál miniszterelnök Budapest Főváros Levéltárában és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött lemondó- és búcsúleveleit. Kevesen tudják, hogy a grófot már korábban is foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata. Eddig összesen négy ilyen tárgyú levele maradt fenn különböző korszakokból.

    A közvélemény eddig leginkább a Horthy Miklós kormányzóhoz 1941. április 3-án írt lemondó, valamint búcsúlevelét ismerhette. Idén áprilisban egy eddig ismeretlen búcsúlevél került Budapest Főváros Levéltárának birtokába, amelyet Teleki Pál öngyilkossága előtt a személyi titkárának, Incze Péternek írt. A hagyaték tartalmaz egy eredetileg 1929-ben készült, de folyamatosan újradatált levelet is, amelyben a súlyos betegséggel küzdő Teleki a temetéséről rendelkezik.
A gróf áldozatvállalási hajlamának bizonyítására nem pusztán a búcsúlevelek állnak rendelkezésre. A gróf öngyilkossága előtt 15 évvel, a frankhamisítási per kapcsán, két hosszú feljegyzést is közjegyzői letétbe helyezett, amelyekben a politikai helyzet értékelése mellett érintőlegesen nyilatkozott a saját és Bethlen szerepéről is a frankbotrányban. Ezekben többek között azt írta: "hajlandó volnék vállalni az egész ügy ódiumát".
További információk: (http://www.archivportal.hu/hu/leveltari-piknik/) és (http://bparchiv.hu/hirek/iii-leveltari-piknik).

     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.