OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. június 5., szerda 16:55

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. június 5., szerda (OS) - A nyugdíjakon akar spórolni a kormány -

    A kormány tegnap benyújtotta a jövő évre vonatkozó költségvetését, amiben 2,8 százalékos inflációval számol, vagyis csupán ennyivel akarja emelni a nyugdíjakat. Idén májusban ezzel szemben a fogyasztói árak emelkedése a várt 2,8% helyett már 3,9% volt, az MNB előrejelzése szerint pedig 2020-ban 3,1%-os lesz. A számokból arra lehet következtetni, hogy a kormány tudatosan tervezi alul az inflációt. Mivel a nyugdíjkorrekció novemberben szokott lenni, ha nem jól becsülik az infláció mértékét, az azt jelenti, hogy a kormány több millió nyugdíjas pénzét tartja vissza hónapokig. A nyugdíjasoknak pedig az inflációt sem követő nyugdíjakból kell gazdálkodniuk szinte egész évben.

A szélsőséges hőmérséklet-ingadozás és a hetekig tartó esőzések, azaz a klímaváltozás negatív hatásai miatt az élelmiszerárak drasztikusan nőttek. A nyugdíjasokat ez különösen érzékenyen érinti, hiszen arányaiban többet költenek élelmiszerekre, mint a még aktív keresők, akiknek a bére ráadásul évek óta 10-12%-kal emelkedik. Az idősek nem részesülnek a gazdasági növekedésből, életminőségük romlik, sokukat fenyegeti az elszegényedés. Ma Magyarországon 46 758 ember kap 50 ezer forintnál kevesebb, majdnem 600
ezer ember 100 ezer forint alatti nyugdíjat. Az LMP szerint a nyugdíjak azonnali, egyösszegű emelése szükséges, ezzel ugyanis a növekvő egyenlőtlenségeket is csökkenteni lehet.

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezető-helyettese

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.