OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2019. június 6., csütörtök 10:05

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. június 6., csütörtök (OS) -

    Az eljárásban nem születik jogi értelemben kötelező határozat, de a bepanaszolt ügyekben tett megállapítások a vétkes állam megítéléséhez fontos mércéül szolgálhatnak. Érdemes arra is rámutatni, hogy a kiegészítő jegyzőkönyvvel nem csupán egyfajta panasztételi mechanizmus jött létre: a jegyzőkönyv megerősíti a gyermeki jogok létjogosultságát, valamint elősegítheti a jogalkotásban és jogalkalmazásban a gyermekközpontú szemlélet kialakulását.

Magyarország a Gyermekjogi Egyezményhez kapcsolódó másik két kiegészítő jegyzőkönyvet – a gyermekek fegyveres konfliktusokban való részvételéről, valamint a gyermekkereskedelemről, gyermekprostitúcióról és gyermekpornográfiáról szólót – korábban már törvénybe iktatta. A lehetőség ugyan 2012 óta fennállt, ám Magyarország eddig nem csatlakozott a panasztételi kiegészítő jegyzőkönyvhöz. Az európai kontinens államainak többsége már részese a mechanizmusnak, közöttük van az összes, Magyarországgal szomszédos állam is.

A gyermekek jogvédelméért kiemelten is felelősséget viselő ombudsman szerint a magyarországi gyermekek jogainak fontos kiegészítő, másodlagos jogvédelmi eszközét jelentené, ha csatlakoznánk a jegyzőkönyv által létrehozott panasztételi mechanizmushoz. A gyermekek kiszolgáltatott helyzetének kellő ellensúlyozása, jogaik érvényesítése érdekében minden észszerű garanciának rendelkezésre kell állnia. A biztos álláspontja szerint éppen ilyen lenne a kiegészítő jegyzőkönyv által létrehozott panaszmechanizmushoz való csatlakozás is.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.