2024. április 18. csütörtök

2019. június 11., kedd 07:49

Az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. június 11., kedd (OS) - Kutyameleg: házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti - állatvédelem

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy a kutyatartás kapcsán baj történjen... A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tartási tanácsai a nyári kánikulára:
- a nagy sétát, játékot kora délelőttre és késő délutánra időzítsük,
- az állatnak legyen mindig hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
- az állatnak legyen mindig friss ivóvize,
- házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban, hiszen a belső tér a nagy melegben 60-70 fokos is lehet.

Kerüljük el a bajt megelőzéssel. Egy kis odafigyeléssel felelős állattartók lehetünk. Ehhez hasznos tanáccsal szolgált az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Cikkhez fotó:
www.zug.hu/_/iszik-kutya.jpg