2019. augusztus 24. szombat

2019. június 11., kedd 16:56

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 11., kedd (OS) - Jótékonysági támogatás Böjte Csaba alapítványának

Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere szerint a magyarság brutális fizikai és szellemi választ adott a trianoni diktátumra. A miniszter az erdélyi Déván beszélt erről hétfőn este, miután a Szent Ferenc templomban megtekintette a Mária Evangéliuma oratóriumi előadást, és átadta Böjte Csabának, az árva és nehéz sorsú gyermekekkel foglalkozó Szent Ferenc Alapítvány vezetőjének az oratórium erdélyi jótékony célú előadásainak a bevételét.
         A miniszter a trianoni diktátumot Krisztus peréhez hasonlította, "amikor a vádlott nem védekezhetett, nem kapott szót, előre kimondták az ítéletet". De hangsúlyozta: a tragédiában is ott volt Mária, a magyarok patrónusa, és így a diktátum után életben maradt az ország, mely a hitéből és a hagyományaiból táplálkozva "brutális fizikai és szellemi választ adott". A fizikai válaszra a magyar sportteljesítményeket, a szellemire a Nobel-díjas tudósokat és a világhírű magyar zeneszerzőket hozta fel példaként.
         Megjegyezte: a Nobel-díjasok, valamint Kodály, Dohnányi és Bartók nevelték fel azt a generációt, amely a kommunizmus évtizedeiben is fenntartotta az ezeréves szellemiséget.
         "Ha nem lenne szeretet, nem épült volna fel ez a kultúra, nem így épült volna fel a történelmünk" - tette hozzá.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma