2019. június 25. kedd

2019. június 12., szerda 09:09

Az Agrárminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. június 12., szerda (OS) - Fejlett vetőmagválogató technológiát adtak át Prügyön

De, mint mondta, az állattartó telepek korszerűsítésére és a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására is jutott a keretből. Az ÖKO támogatás 4 200 nyertes kérelmet jelent, amely 97 milliárd forintot és 237 ezer hektár területet érint.
A gabonaágazat helyzetével kapcsolatban a mezőgazdaságért felelős államtitkár a tavalyi évet értékelve úgy fogalmazott: a szántóföldi növénytermesztés 2018-ban nem zárt rossz évet, a teljes termésmennyiség a - vetésterület csökkenése ellenére - körülbelül 5 százalékkal meghaladta a 2017-es szintet és az ötéves átlagot is elérte, a hektáronkénti hozamok emelkedtek. Az idei tavaszi vetésterület kb. 6,5%-kal elmarad az egy évvel ezelőttitől és az elmúlt öt év átlagánál is alacsonyabb. A teljes tavaszi vetésterület összesen 2 millió 16 ezer hektár, amelyből a szemes kukorica (közel 900 ezer hektár) foglalja el a legnagyobb területet, ezt követi a napraforgó (602 ezer hektár) és a szója (60 ezer hektár).
Feldman Zsolt hangsúlyozta: tíz éves öntözésfejlesztési terv indult el, melynek célja, hogy már 2024-ig az öntözhető terület 100 ezer hektárral növekedjen. 2020-tól tíz éven keresztül évente 17 milliárd forint, azaz összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a kormány az öntözéshez kapcsolódó közművek fejlesztésére. Ezen túl a vízjogi engedélyezési eljárás jelentős egyszerűsítését is megvalósítja a kormányzat - fogalmazott.

Kiadó: Agrárminisztérium