2024. április 16. kedd

2019. június 13., csütörtök 15:11

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye
    Budapest, 2019. június 13., csütörtök (OS) - Ne hagyj az autóban! – Idén nyáron is folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) "Ne hagyj az autóban!" elnevezésű matricakampánya. Visszatérő kezdeményezésünk változatlanul arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban. A napon ugyanis percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

Kánikula idején még a nyitott térben vagy a szobában is rendkívül nehéz elviselni a hőséget, ha nincs légkondicionáló vagy nem tudjuk magunkat hűteni. A 30°C-os melegben, tűző napon parkolva pedig már 10 perc is elegendő ahhoz, hogy az autó szűk, zárt belsejében 70 fokosra forrósodjon a levegő. Egy ilyen magas hőmérsékletnek kitett kisgyermek vagy háziállat rövid időn belül súlyos egészségkárosodást szenvedhet, de akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség, felelőtlenség.
A program 2017-es indulása óta már több száz matricát helyeztek ki. A Nébih most ismét várja azon vendéglátó- és kereskedelmi helyek, de akár magánemberek jelentkezését is, akik támogatják kezdeményezésünket, és vállalják, hogy a figyelemfelhívó matricát látható helyre kiragasztják (pl. az üzletek bejárati ajtajára). Matricaigényüket a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu) elérhető űrlapon jelezhetik.
A témában további hasznos tanácsok olvashatóak a hivatal Szabad a gazdi programjának weboldalán (szabadagazdi.hu).
     Kiadó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal