OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2019. június 17., hétfő 08:54

Budapest Főváros Levéltára közleménye
    Budapest, 2019. június 17., hétfő (OS) - Budapest Főváros Levéltára a Holokauszt 75. évfordulójára a "Falba zárt sorsok, Házak és emberek, 1944. Budapest – Bergen-Belsen – Svájc: a Kasztner-vonat fővárosi utasai" kiállítással emlékezik.

        A kiállítás egyik része a kalandos módon előkerült adatszolgáltatási ívek fővárosi házak és lakóik sorsába enged bepillantást a zsidók összeköltöztetése előtti pillanatban. 2015-ben, egy Kossuth téri lakás felújításakor több ezer oldalnyi irat került elő, amelyet a megtalálók Budapest Főváros Levéltárának adtak át. A mintegy 7000 kitöltött formanyomtatványon írták össze 1944-ben a főváros házainak, lakásainak, tulajdonosainak, bérlőinek a fővárosi zsidóság csillagos házakba költöztetéséhez elengedhetetlen adatait.
     "Közelgett a lakás elosztása ez volt a legszörnyűbb a mit átéltem, bejött a lakásunkba 3 család annyi holmival legalább mint nekünk volt […] és én nem találtam a helyemet a lakásomban." Munk Gáborné Gruber Irma visszaemlékezéséből kiderül, családja ekkor hozta meg a döntést: "az életünk úgyis a legkevesebb volt már, […] mindegy csak ki ebből a pokolból." A Munk család szerencsés volt, bekerült a Kasztner-csoportba, amely 1944. június 30-án hagyta el Magyarországot, hogy hosszú és izgalmakban bővelkedő utazás, valamint a Bergen-Belsen-i táborban töltött hetek, hónapok után megérkezzen a biztonságot jelentő Svájcba. A látogatók az Aulában a Kasztner-vonat utasai közül tíz család sorsát követhetik nyomon. Bővebben: http://bparchiv.hu/hirek/falba-zart-sorsok

     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.