2024. április 19. péntek

2019. június 18., kedd 13:31

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. június 18., kedd (OS) - Magyarország a legfrissebb uniós jelentés szerint is lemaradásban van a kutatás-fejlesztésben és innovációban

Az Európai Bizottság által összeállított Európai Innovációs Rangsor (European Innovation Scoreboard) nemzetközi összehasonlításban segít értékelni a 28 uniós tagállam kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszereit. A friss jelentés szerint hazánk stagnáló innovációs teljesítménnyel a 23. helyre csúszott vissza. A jelenlegi KFI rendszer tehát nem képes megteremteni a Magyarország versenyképességének növelése érdekében szükséges társadalmi és gazdasági hasznot, itt az ideje a változásoknak, az intézményrendszert és a finanszírozást is meg kell erősíteni.
Magyarország – a visegrádi négyekhez hasonlóan – továbbra is a tizennégy "mérsékelt innovátorként" számon tartott ország között szerepel a rangsorban. Az előrelépéshez több kutatásra, több magyar szabadalomra, találmányra van szükség, ami a magyar gazdaságot erősítheti. A kutatóintézetek és felsőoktatási intézmények kutatási kapacitásai széttagoltak, nem kellően koncentráltak, a kutatási eredmények nem hasznosulnak megfelelően. A hazai kis- és középvállalkozások innovációs képessége és hatékonysága az egyik legnagyobb gazdaságpolitikai kihívás.
Az innovációpolitika megújítása elengedhetetlen: új típusú intézkedésekre van szükség, amelyek a hazai KFI rendszer gyengeségeit orvosolni tudják.

Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium