OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2019. június 21., péntek 12:26

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének közleménye
    Budapest, 2019. június 21., péntek (OS) - Még megoldatlan a bérkérdés a felsőoktatásban!

    Figyelmeztetjük a Kormányt a 2020. évi költségvetés parlamenti elfogadása előtt, hogy a felsőoktatásban a hosszú ideje akut problémát jelentő bérkérdés még mindig megoldatlan.
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények alapműködésének biztosítása állami feladat. Ennek egyik alapeleme a felsőoktatásban dolgozók alapilletményének a felsőoktatás társadalmi súlyának megfelelő, a megélhetést és kiszámítható életpályát biztosító, a differenciálást lehetővé tevő szintre emelése. Az oktatást/kutatást támogató munkakörben dolgozók többségének alapjövedelmét ma már a garantált bérminimum értéke határozza meg. Ez a 2008 óta változatlan közalkalmazotti bértábla fizetési fokozatainak felülírását és nivellálását, továbbá a képzettség és szakmai tapasztalat garantált differenciálással történő elismerésének kiiktatását jelenti. Az oktatói bértábla alapját képező "egyetemi tanár 1" fizetési fokozat költségvetésben garantált illetményét legalább a V4 országok átlagának megfelelő szintre kell emelni, a bértábla aránytalanságait meg kell szüntetni. Különösen sürgető, hogy a pályakezdő oktatók/kutatók jelenleg méltatlanul alacsony garantált illetménye elérje az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresetének értékét.
Elvárjuk, hogy a költségvetésben e célra biztosított források külső források bevonása nélkül is biztosítsák az állami fenntartású felsőoktatási intézmények alapfeladatainak ellátását és lehetővé tegyék a bérhelyzet érdemi javítását.

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.