OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2019. június 23., vasárnap 14:38

A Charta XXI. Egyesület közleménye
    Budapest, 2019. június 23., vasárnap (OS) - Trianon centenáriuma kapcsán a magyar országgyűlés közel egyhangú határozattal új közép-európai együttműködést javasolt. Ennek az együttműködésnek azonban nemcsak diplomáciai csatornákon kell zajlania és nemcsak államközi szerződésekben kell testet öltenie, hanem az egymásról való gondolkodásnak át kell alakulnia a társadalomban, a közbeszédben, valamint az iskolai oktatásban is.

    A legtöbb szomszédunk hozzánk hasonló helyzetben van: sok nemzettársuk nem az anyaországnak, hanem valamely más országnak polgára. Az átfogó közép-európai együttműködésnek tehát ki kell terjednie az azonos nemzethez tartozók állampolgárságtól független összetartozására és az azonos állampolgárságú emberek etnikai hovatartozástól független emberi jogainak biztosítására. Az ezzel kapcsolatos problémák sajnos csak növekednek, ha a többségi nemzet a feszültségek létezését is tagadja. A Charta XXI megbékélési mozgalom nem az ellentétek kiélezésében, hanem őszinte megtárgyalásában és tisztességes megoldásában érdekelt. Száz évvel az első világháború befejezése után nemcsak a háború lezárására, hanem az azóta történtekre is emlékezünk, de a legfontosabb, hogy térségünk egymást értő és elfogadó, a globális világ kihívásara közös választ adni tudó államokból álljon. Így lehet jobb a következő száz év, mint ami elmúlt. Ehhez pedig nyílt beszéd és az egyes országokban a többség és kisebbség egymással való tárgyalása és száz éve halogatott megegyezése szükséges.
(Kapcsolat: info@chartaxxi.eu)
     Kiadó: Charta XXI. Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.