OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2019. június 23., vasárnap 22:50

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2019. június 23., vasárnap (OS) - Több, mint 45 000 működő cégnél nincs még cégkapu!

    A Credit Online-tól kapott adatok szerint a 2019 június 20-án mért adat szerint a cégek 8%-a még mindig nem rendelkezik cégkapuval. ami sürgős kormányzati intézkedést igényel!

Ismeretes, hogy az új cégek úgy jöhetnek létre, hogy nincs cégkapujuk, illetve a cégkapu elbírálási folyamatos egy vállalat, a NISZ Zrt végzi, így a hibás döntést nem lehet hatóság eljárásban vizsgálni. Problémát jelent még az is, hogy a cégkapunál nincs együttes cégjegyzés, illetve az üzenetek - pedig a jogszabály ezt nem írja elő - 30 nap után eltűnnek, így az új cégkapumegbízott nem láthatja a "múltat", mert archívumot a NISZ Zrt nem tart fenn. A cégkapu számos alapvető funkciót nélkülöz, például nem lehet látni, hogy a jogosultak közül ki és mikor töltötte le a küldeményt. A legfontosabb üzenetek szűrése lenne, ami még gyerekcipőben jár. Így az elektronikus ügyintézésre leginkább fogékony könyvelők se vállalnak - ellenérték fejében - cégkapu-kezelést, ami miatt a NAV még nem tette kötelezővé a cégkapus beküldést az adóbevallások, beadványok terén.

A civil szervezeteknek is kell cégkaput nyitniuk! A kb. 60 ezer működő civil szervezet között - a cégekhez képest - még rosszabb lehet az arány, azonban ezt csak becsülni lehet, mert a cégkapu adataik nem szerepelnek a bírósági névjegyzékben. Az MKOE tagjainak tapasztalata alapján a civil szervezetek fele továbbra sem rendelkezik cégkapuval!
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.