OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2019. június 24., hétfő 09:00

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye
    Budapest, 2019. június 24., hétfő (OS) - A tanuló joga, hogy független vizsgabizottság előtt tegyen javítóvizsgát, ha megbuktatják a tanév végén! Tanévenként 200-250 000 tanulót buktatnak meg az iskolák nevelőtestületei okkal vagy ok nélkül.

        A független vizsgabizottság lényege, hogy a tanulónak módja és lehetősége van arra, hogy az iskolai környezetből kiszakítva igazolja, rendelkezik-e megfelelő felkészültséggel egyes tantárgy, tantárgyak ismeretanyagából.
     A tanuló – kiskorú tanuló esetén a szülője – a bizonyítvány átvételét követő 15 napon belül kérheti az iskolában, hogy amennyiben bármely tantárgyból javítóvizsgára utasították, akkor azt egy független vizsgabizottság előtt tehesse le.
     Az iskola igazgatója a kérelmet nyolc napon belül továbbítja a megyeszékhely szerinti járási hivatalnak.
     A "megyeszékhely szerinti járási hivatal" által szervezett független vizsgabizottságnak nem lehet tagja az a pedagógus, akinek a vizsgázó hozzátartozója, továbbá aki abban az iskolában tanít, amellyel a vizsgázó tanulói jogviszonyban áll. Összejátszás kizárva, vagy mégse?
     Jogszabály értelmében, a nevelő testület nem akadályozhatja meg, hogy a tanuló független vizsgabizottság előtt tegyen javítóvizsgát akkor sem, ha kettőnél több tantárgyból bukik.
     Figyelem! A független vizsgabizottság döntése ellen a szülő, a tanuló – a döntést követő öt napon belül – jogszabálysértésre hivatkozással fellebbezést nyújthat be a Kormányhivatalhoz.
     FŐSZEGY sajtószóvivő: 06-30/433-8754 Bővebb információ a www.mszoe.hu

     Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.