2024. április 18. csütörtök

2019. június 26., szerda 12:48

A Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége közleménye
    Budapest, 2019. június 26., szerda (OS) - 25. alkalommal kerül megrendezésre a Szekérfesztivál Budapesten.

A világon közel 200 városban megrendezett Szekérfesztivál a Ratha-játrá nevű indiai hagyományt eleveníti fel, amely során Krisna (Isten) formáját szekéren húzzák végig a városon, ének, zene és tánc kíséretében. A fesztiválszekér több európai országon keresztül vándorol Budapestre. A szekerek húzása azt a törekvést szimbolizálja, ahogyan az emberi lélek visszavágyik Istenhez, örök lakhelyére, maga mögött hagyva a materiális világ küzdelmekkel teli hétköznapjait.
     A Krisna-hívők a nyilvános fesztivál által az eredeti, érintetlen védikus-indiai kultúra szépségeit és tanításait igyekeznek megismertetni az emberekkel. A rendezvényen kiemelt figyelmet kap majd a legfontosabb indiai jógaszentírás, a Bhagavad-gítá.
     Az idei fesztivál mottója: egyszerűen boldogan. Naponta olvashatunk arról, hogy a klímaváltozás hatalmas méreteket öltött, melyhez az a felgyorsult, városias és fogyasztói életmód is vezetett, amelytől mégis a boldogságunkat reméljük. A túlhajszolásnak azonban nincs értelme, a megszerzett anyagi javak csak elvétve teszik az embert boldoggá. A Krisna-hívők úgy látják, hogy a minden kultúrában egyetemes módon fellelhető boldogságreceptek - a természetközeli életmód, a tánc, a zene, az imádság, a belső önvaló megismerése, a közös étkezések, az együtt töltött minőségi idő, a közösség ereje és az élet magasabb lelki tartalommal való megtöltése - hosszú élettel ajándékozzák meg az embert.

www.krisna.hu

Kiadó: Magyarországi Krisna-Tudatú Hívők Közössége