OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2019. július 2., kedd 13:44

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. július 2., kedd (OS) -

    Az ombudsman munkatársai ugyanis összetört szekrényeket, kibelezett kárpitos bútorokat, szétdobált tárgyakat, cigarettacsikkeket, szabadon hozzáférhető gyógyszeres szekrényt, málló vakolatot, rossz állapotban lévő udvart, sportpályát láttak. A raktárban több éve lejárt élelmiszereket és feltehetően rágcsálóktól származó ürüléket is találtak. A 2018 őszén beázott csoportszobát nem újították fel, azt a vizsgálat idején nem lehetett használni. A biztos hangsúlyozta, hogy szakellátásban élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő, kötelező és intézményesített ellátást igénybe vevő gyermekekről van szó. A jelentés kiemeli, hogy a velük foglalkozó szakemberek felelőssége és kötelessége volna felhívni a figyelmet a dohányzás káros következményeire, megelőzni a rászokást, a függőség kialakulását, segítséget nyújtani a leszokáshoz. Székely László rámutatott, hogy a Gyermekotthon dohányzással kapcsolatos passzív magatartása önmagában is sérti a gyermeki jogokat. Az ombudsman így az ott nevelt gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő súlyos visszásságot állapított meg.

A vizsgálat feltárta, hogy a Gyermekotthonban a 26 álláshelyből – a folyamatos hirdetések dacára – mindössze 16-ot tudtak betölteni. A problémát a megbízási szerződéssel foglalkoztatott munkatársak sem tudják érdemben orvosolni, a szakdolgozók hiánya miatt pedig folyamatos csoportösszevonásra volt szükség.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.