OS Országos Sajtószolgálat
2019. október 21. hétfő
Ismertető


2019. július 10., szerda 12:27

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2019. július 10., szerda (OS) - Az LMP kezdeményezte a "tamponadó" eltörlését -

    Az egész világon Magyarországon a legmagasabb az alapvető női higiéniai termékek adója, miközben a nők akár 30 százalékát érintheti a menstruációs szegénység. Ezen változtatni kell, ezért az LMP törvénymódosítást nyújtott be, hogy az egészségügyi betéteket és tamponokat a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs alá sorolják át.

Már Nyugat-Európában is felismerték, hogy a menstruációs szegénység nemcsak a fejlődő országokban, hanem fejlett gazdaságokban is létező jelenség. Az Európai Unió is 2007 óta lehetőséget ad a leegyszerűsítve "tamponadónak" is nevezett áfa csökkentésére, mellyel a tagállamok fele élt is.

A nagyon szegény vidéki falvakban élők mellett hajléktalanok, de akár nagycsaládosok és beteg gyermekeket ápoló édesanyák is érintettek. De budapesti iskolákban is előfordul, hogy a tanárnak kell betétet vennie a hátrányos helyzetű diákjainak.

A kiugróan magas áfa csökkentése mindenképpen szükséges, de biztosan nem elégséges a probléma itthoni megoldásához. Az LMP szerint a legszegényebb rétegek számára ingyen hozzáférhetővé kell tenni a terméket, vagy a társadalombiztosításnak kell fedeznie a költségét.

Schmuck Erzsébet,
az LMP országgyűlési képviselője
    
     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.