OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2019. augusztus 5., hétfő 09:54

A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 5., hétfő (OS) - A települési jegyzők szerepe az adatvédelmi ellenőrzésekben

    A jegyzők szerepe az adatvédelmi ellenőrzésekben
A salátatörvény elfogadásával az infotv módításával a NAIH felkérheti a települési jegyzőket a helyi szervezetek, vállalkozások adatvédelmi ellenőrzésére.
Tehát a jegyzőknek az adatvédelmi megfelelőséget ki kell alakítani az önkormányzatnál, a polgármesteri hivatalban (és az intézményeknél) továbbá aktív szerepet kell játszaniuk a GDPR helyi szinten történő ellenőrzése terén.

"(1b) A Hatóság megkeresésére a települési önkormányzat jegyzője ellenőrzi az illetékességi területén folytatott, a Hatóság által a megkeresésben megjelölt adatkezelés tényleges körülményeit, így különösen a kezelt személyes adatok körét, a személyes adatokkal végzett műveleteket és e műveletek eszközeit, továbbá az adatkezelő által alkalmazott technikai és szervezési intézkedéseket."
A Nemzeti Adatvédelmi Szövetség fokozott figyelmet fordít az önkormányzatok működésének segítésére, több ezer önkormányzati munkatársnak tartott képzéseiben ezek a feladatok is megjelentek.
Az ősz folyamán kimondottan az ellenőrzés témakörben a  jegyzők részére tervez a Szövetség  konferenciát.
Az adatvédelem egyre jobban beépül a mindennapi életbe, az egyik legfontosabb feladat, hogy helyi szinten is elérhető legyen a segítség.
Így a Szövetség régiós bővítését és az önkormányzatokkal való együttműködés erősítését támogatjuk.
https://nadat.hu/

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.